Index articole

Autorizatie Unitate Protejata

Fulg de Nea

Autorizatie Fulg de nea

 

FACILITATI FISCALE PENTRU ACHIZITIONAREA DE SERVICII SAU PRODUSE DE LA UNITATI PROTEJATE 

Cum puteți beneficia de facilitățile fiscale destinate persoanelor juridice care fac achiziții de la unități protejate în anul 2021?

Începând cu luna august 2020 companiile și instituțiile publice cu peste 50 angajați au din nou posibilitatea să facă achiziții de la unități protejate din fondul taxei pe dizabilitate, conform legii 193/2020, care modifica legea 448/2006 privind protecția și promovarea persoanelor cu handicap. Aceste entități pot să redirecționeze maximum jumătate din suma datorată fondului pentru handicap spre achiziționarea de produse sau servicii de la unități protejate autorizate.
Se pot deconta doar achizițiile de produse ori servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu dizabilități, angajate în unități protejate autorizate, în baza unui parteneriat. Nu se mai decontează achiziția de produse și servicii intermediate (birotică, papetărie sau orice alt tip de produs importat). Astfel, legea contribuie în mod real la incluziune socială și profesională a persoanelor cu dizabilități.

Unitate protejată autorizată

În data de 9 noiembrie 2020 a fost publicată procedura de autorizare a unităților protejate.  Asigurați-vă că unitatea de la care achiziționați produse sau servicii este autorizată sau re-autorizată conform noilor prevederi (autorizația trebuie să fie emisă după 9 noiembrie 2020 cu valabilitate de 3 ani).


Acord de parteneriat sau contract cu unitatea protejată

Documentele doveditoare ale achiziționării produselor sau serviciilor de la unitățile protejate autorizate într-o anumita lună sunt: acord de parteneriat, factura și dovada plății. Specificați în cardul acordului de parteneriat domeniul sau domeniile de activitate pentru care unitatea protejată este autorizată.


Pentru informații suplimentare puteți accesa: